Dream Houses

En helt renoverad bergsgård

.

Deka-Laage

En alpin gård, belägen i Saint Gervais les Bains, i Haute Savoie, har renoverats av ett par arkitektar D.P.L.G Christophe och Emmanuelle de Laage i Deca-Laage arkitekturbyrå, baserat i Chamonix. De har behållit charmen av byggnaden av artonhundratalet, samtidigt som man har en modern anda.

När ägaren av platsen, en älskare av berget återvinner denna gamla familje gård, förlorad i Mont-Blanc massivet, en exceptionell plats på 1500 meter höjd, drömmer han bara om en sak, omvandlar denna konstruktion till en bekväm och varm stuga för att rymma ett dussin människor. Han vill åka dit med sin familj och vänner, sommar och vinter under skidsäsongen men också hyra den i veckan eller för korta vistelser att dela sin vision om konsten att bo i berget. Han överlåter projektet till rehabilitering till lokala arkitekter som trots den snäva budgeten inte kommer att sakna idéer.

Hans krav? Behåll den rustika konstruktionen och uppnå modern inredning. Bottenvåningen behövde särskilt en uppfriskande, några förändringar var nödvändiga medan golvet, som fortfarande används för att lagra högen, behövde en fullständig rehabilitering. Guidad tur med arkitekterna av byrån Déca-Laage

Jacques-Etienne Stein

idé: Förvandla en gammal bergsgård till en bekväm stuga på en stram budget

situation: Bionnassay-St Gervais-les-bains

Yta: 280 m2

Arbetsbudget: mellan 400 000 och 450 000 euro

arkitekter : Christophe och Emmanuelle de Laage av byrån Déca-Laage-arkitekter, 130 r. Vallot 74400 Chamonix, //www.decalaage.com T: +33 (0) 4 50 53 81 65 [email protected]

Hur var byggnaden organiserad före ditt ingripande?

Deca-Laage: Det var en typisk konstruktion av bergsgårdar med en källare av sten som välkomnade invånarna och deras djur, som vilade en trästruktur som skyddade halm och kornreserver.

Jacques-Etienne Stein

Vad var din bias för denna rehabilitering?

Deca-Laage: Vi följde valet av ägaren som ville ha ett modernt ingrepp samtidigt som vi behöll charmen i byggnaden. Vi skapade två olika utrymmen. Under ramen, vardagsrum, matsal, kök och sovrummet ta ett modernt utseende medan rummen ligger på bottenvåningen, i murverket, behåll den rustika sidan av platsen.

Kan du berätta mer om ert ingripande på golvet?

Deca-Laage: För att bevara äktheten av den befintliga volymen och alltid för ekonomins skull bestämde vi oss för att hålla stavens stolpar, takramen och träfasaderna. I denna struktur har vi skapat en "låda" isolerad och i stor utsträckning glaserad, återställd från de ursprungliga fasaderna till osäkra lineariteter. Södra sidan, vi rensade en korridor som vi klädde med fönsterluckor och en trevlig loggia i väst. Det var uppenbart för oss att inte avskilja utrymmet för att få ett vackert vardagsrum, varmt och vänligt, med en central spis.

Jacques-Etienne Stein

Jacques-Etienne Stein

I öst är glaset upplyst under taket för att ge maximal ljus till rummet och erbjuda en fantastisk utsikt över glaciären Bionnassay. I väst är fönstren horisontella och erbjuder panorama på botten av Sait Gervais dal och på solnedgången.

Vi installerade också sovrummet på övervåningen. Dess golv och väggar behandlas på samma sätt som i vardagsrummet (polerat betonggolv och väggpaneler). Den är utrustad med ett badrum vars golv och väggar är täckta med porslin stengods.

Jacques-Etienne Stein

Jacques-Etienne Stein

Kan du berätta mer om materialet?

Deca-Laage: Vi följde ägarens önskan att ha en modern och ljus inredning. Så vi valde vit vaxbetong på marken och plankor av vitgran för väggarna. Den ursprungliga träramen är kvar naturligt. Vi gillar att fokusera på lokala material och välja granit för köksbänk och eldstaden.

Jacques-Etienne Stein

Och deco sida?

Arkitekten Emmanuelle de Laage: Som i de flesta av våra projekt är jag också inblandad i inredning och dekoration. Här har jag helt utformat alla trämöbler: lerkökmöbler som kamuflerar alla apparater, dess centrala ö, garderober, bibliotek, bänken runt bordet, vilket förstärker vänlig sida av platsen och soffan placerad runt eldstaden. Jag valde fixturerna: en Northernlighting-suspension över kökets ö, ljusa bollar med polyetendiffusorer av Foscarini "Gregg" placerad på hyllan, en upphängning "Hopper" av Metalarte uppför trappor. Loungestolen köptes från AMPM. Artekstolarna designade av Alvar Alto är utvalda i ljust trä för att harmonisera med inredningen.

Jacques-Etienne Stein

Jacques-Etienne Stein

Jacques-Etienne Stein

Och den här spisen?

Deca-Laage: Vi var glada att hitta den här gamla "Bouerne" på plats. Det är en typisk Savoyard spis som användes vid tiden för att torka skinkan. Den har formen av en stympad pyramid och är helt gjord av trä. Vi flyttade den och placerades i mitten av rummet. På den ena sidan är det organiserat cocooning utrymme. Golvnivån var högre. Vi täckte den med parkett och ritade en lång bänk fylld med kuddar.

Jacques-Etienne Stein

Och på bottenvåningen, vad var ditt ingripande?

Deca-Laage: Rummen ligger på bottenvåningen, i det gamla huset där planen är nästan oförändrad. Köket har blivit en garderob, vardagsrummet och förrådsrummen omvandlas till sovrum. Alla gamla skogar (paneler och golv) lakades och konserverades. Badrummen har blivit redone med enkelhet. Den rustika atmosfären med gammalt träarbete, små öppningar, lågt tak (2m) ger en mysig sida till dessa intima rum.

Jacques-Etienne Stein

Jacques-Etienne Stein

Jacques-Etienne Stein

Jacques-Etienne Stein

Deka-Laage

.

Deka-Laage

Läs mer om Le Fioux, helt renoverad bergsgård //www.lefioux.fr

Emmanuelle Laages hemsida: //www.decalaageinterieur.com/